پتر دیاماندیس : فراوانی آینده ماست
متن سخنرانی :
(تشویق)(ویدئو ) گزارشگر: تهدیدات برای مقابله به مثل مرگ بن لادن فزونی یافته است. گزارشگر دوم: قحطی در سومالی. گزارشگر سوم: گاز فلفل پلیس. گزارشگر چهار: اتحادیه های تبهکار. گزارشگر پنجم: غرق شدن کروز گزارشگر ششم: فروپاشی اجتماعی. گزارشگر هفتم: ۶۵ کشته. گزارشگر هشتم: خطر تسونامی. گزارشگر نهم: حمله سایبری. چند گزارشگر: جنگ مواد مخدر. نابودی کامل. تورنادو. رکود. شکست. روزهای جهنمی. مصر. سوریه. بحران. مرگ. فاجعه. وای خدای من.
پیتر دیامیندز: اینها تعداد اندکی از ویدئو های است که من در شش ماهه گذشته جمع اوری کردم. که به راحتی در شش روز یا شش سال قبل هم قابل جمع آوری است. نکته این است که رسانه ما را با داستانهای منفی تغذیه میکند چرا که ذهن ما به آنها توجه میکند. و دلیل بسیار خوبی برای اون وجود داره. هر ثانیه از هر روز ذهن ما در برابرداده هایی قرار میگیرد که احتمالا بیشتر از توان مغز ما برای پردازش آنها است
و از اونجائی که هیچ چیز برای ما مهمتر از این نیست که زنده بمانیم اولین توقف همه داده ها در یک تکه باریک قدیمی از گیجگاه است که بادامه مغز و یا آمیگدالا نامیده میشود. این بادامه با اولین نشانه خطر را نشان میدهند اونها تمام اطلاعاتی رو که برای هر چیزی در محیط میتواند برای ما خطرناک باشد جستجو و مرتب میکنند. بنابرین با دادن دو جین داستانهای جدید؛ ما ترجیحا خبرهای منفی را نگاه میکنیم. نوشته های قدیمی میگن " اگه خونی ریخته شد اون هدایت میکنه." کاملا درسته. پس تمام وسائل دیجیتالی برای ما خبرهای منفی رو هر روز هفته، هر ۲۴ ساعت یک روز میاورند؛ و این عجیب نیست که ما آدمهای بدبینی هستیم. و شگفت انگیز نیست که مردم تصور میکنند دنیا در حال بدتر شدن است.
اما شاید اینطور نباشه؛ شاید ما به چیزی خلاف انچه داره اتفاق میافته توجه میکنیم. شاید پیشرفتهای شگفتی که ما توسط یک سری از نیروها در قرن گذشته داشته ایم در حقیقت مرحله ای را شتاب بخشیده است که ما پتانسیل خلق جهانی پر از وفور را درسه دهه آینده داشته باشیم من نمیگویم مشکلاتی مثل بحرانهای زیست محیطی؛ نابودی موجودات؛ کمبود آب و انرژی را نداریم. به طور حتم داریم. ولی به عنوان انسان ما بسیار بهتر وحرفه ای تر به مشکلات نگاه میکنیم و نهایاتا به آنها فائق خواهیم آمد.
اجازه بدید نگاه کنیم به آنچه در قرن گذشته داشته است تا ببینیم به کجا میرویم. بیش از صد سال گذشته؛ میانگین عمر انسان بیش از دو برابر شده است، میانگین درآمد سرانه تعدیل شده با تورم حدودا سه برابر شده است. مرگ در نوزادی ده برابر کمتر شده است. به علاوه قیمت غذا، الکتریسیته، حمل و نقل، ارتباطات ده تا هزار برابر کاهش یافته است. استیو پینکر ( نویسنده کانادایی) در حقیقت به ما نشان داد که ما در صلح امیزترین زمان در تاریخ بشر زندگی میکنیم. و چارلز کنی (عضو ارشد در مرکز توسعه جهانی) اشاره میکند میزان سواد از ۲۵ درصد به بالای ۸۰ درصد در صد و سی سال گذشته رسیده است. حقیقتا ما در زمانی شگفت اور زندگی میکنیم. و بسیاری از مردم این را فراموش کرده اند.
و ما به طور مداوم انتظارات خود را بالا و بالاتر بردیم. در حقیقت ما معنی فقر رو باز تعریف کردیم. به آمریکا امروز فکر کنید: اکثریت مردم زیر خط فقر امروز الکتریسیته؛ اب؛ سرویس بهداشتی؛ یخچال؛ تلویزیون؛ موبایل؛ تهویه هوا و اتومبیل دارند. ثروتمند ترین اشراف زاده های دزد قرن گذشته که امپراتوران این سیاره بودند هرگز تصور چنین تجملاتی رو نمیکردند.
زیر بنایی بیشتر اینها ، تکنولوژیست که بطور تصاعدی در حال رشد است. دوست خوب من رای کورزویل در دراین منحنی طبق قانون مور نشان داد که در هر ۱۲ تا ۲۴ ماه عملکردی دو برابر قیمت شان دارند. ( هر دو سال قیمت نصف و عملکرد دوبرابر میشود) به همین دلیل است که موبایل درون جیب شما میلیونها برابر ارزانتر و هزاران برابر سریعتر از سوپر کامپیوترهای دهه هفتاد است. حالا به این نمودار نگاه کنید. این قانون مور( قاعده کلی در محاسبه تعداد ترانزیستور است که می تواند به صورت ارزان در یک مدار قرارگیرد تقریبا هر دو سال دو برابر میشود) است در صد سال گذشته. من میخواهم که شما به دو چیز در این نمودار توجه کنید. اول؛ چقدر این نمودار صاف است چه در زمان خوب و چه بد؛ چه جنگ و چه صلح؛ بحران؛ رکود یا شکوفایی. این نتیجه کامپیوترهای سریعتر است که برای ساختن کامپیوترهای سریعتر به کار رفته است. اون در هیچ یک از چالشهای بزرگ ما کند نشده است. و همچنین با وجود اینکه بر اساس منحنی این قانون قسمت چپ اون انحناء پیدا کرده است به سمت بالا. هرچه تکنولوژی سریعتر شده است اون هم سریعتر شده است.
و در این منحنی بر اساس قانون مور یک سری از از تکنولوژیهای شگفت آور برای ما قابل دسترس شده است. رایانش ابری( مجموعه خدمات کامپیوتری ) آنچه که دوستان ما در اتودسک( شرکتی تهیه کننده برنامه های نرم افزاری) محاسبه تا بینهایت میخوانند؛ سنسورها و شبکه ها؛روباتها؛ چاپهای سه بعدی که به نوعی توانائی برای دموکراتیزه کردن وتوزیع محصولات شخصی را به سراسر سیاره فراهم نموده است؛ بیولوژی مصنوعی؛ سوختها؛ واکسنها و غذاها؛ داروهای دیجیتالی؛ نانو مواد؛ وهوش مصنوعی. چند نفر از شما برنده شدن کامپیوتر IBM را در مسابقه جوپاردی دیده اید؟ (مسابقه ای بین انسان و کامپیوتر) منظور من این است که اون یک نبرد بود. در حقیقت من به دنبال بهترین سرفصل روزنامه ها که میتونستم پیدا کنم در این مورد بودم و اون رو دوست داشتم: "واتسون بر مخالفان بشر غلبه کرد". مسابقه یک بازی ساده نبود. اون درباره تفاوتهای زبان بشر بود. و تصور کنید اگر شما به هوش مصنوعی علاقه مند باشید شبیه این ابر( مجموعه خدمات کامپیوتری) برای همه با یک موبایل در دسترس خواهد بود.
چهار سال قبل در TED رای کورزویل و من یک دانشگاه جدید به نام دانشگاه سینگولاریتی Singularity University رو شروع کردیم. و ما به دانشجویان همه این تکنولوژی ها را آموزش میدادیم و به خصوص یاد میدادم که چگونه چالشهای بزرگ بشری را با استفاده این تکنولوژی ها میشود حل کرد. و هر سال ما از اونها میخواهیم که شرکت یا محصول یا خدمتی رو طراحی کنند که به توسط اون بر زندگی میلیاردها بشر در طول یک دهه اثر مثبت بگذارد. به این فکر کنید. یک گروه از دانشجویان بتوانند زندگی میلیارد ها نفر انسان رو لمس کنند. ۳۰ سال قبل این به نظر مشکل می آمد. امروز ما ی دوجین شرکت داریم که این کار رو انجام داده اند.
وقتی من فکر میکنم درباره خلق فراوانی منظورم ایجاد یک زندگی لوکس برای همه در روی سیاره نیست. بلکه درباره خلق زندگی از ممکن هاست. در باره چیزی که کمیاب است و فراوان کردن آن. شما دیدید که کمیابی یک محدود کننده هست و تکنولوژی آزاد کننده منابع هست. اجازه بدهید که یک مثال بزنم.
این داستان مربوط به ناپلون سوم در اواسط سده ۱۸۰۰ است. اون در سمت چپ تصویر است. او پادشاه سیام (تایلند) را به شام دعوت کرده بود. تمام سربازان ناپلون در ظروف نقره غذا میخوردند، ناپلون خودش در ظرف طلا. اما شاه سیام در ظرف آلومینیوم. شما میدونید که آلومینیوم با ارزشترین فلز در روی سیاره بود. ارزشی بیشتر از طلا و پلاتینوم دارد. به همین دلیل است که یادبود واشنگتون از آلومینیوم ساخته شده است. میدانید با این که آلومینیوم ۸.۳ درصد از جرم زمین است اون به عنوان یک فلز خالص به دست نمی آید. اون همه جا با اکسیژن و سیلیکات احاطه شده است. اما بعد تکنولوژی الکترولیز آمد و آلمینیوم رو بسیار ارزان نمود و امروز به عنوان یک چیز بی ارزش در نظر میگیریم.
اجازه بدید این مثال رو ادامه بدهیم. ما درباره کمبود انرژی فکر می کنیم. آقایان و خانمها، ما بر روی سیاره ای هستیم که دارای بیش از 5000 برابر انرژی است که ما در هر سال استفاده می کنیم. ۱۶ تترا وات انرژی سطح زمین را هر ۸۸ دقیقه گرم میکند. موضوع در باره کمیابی نیست، در باره دسترسی است. و خبر خوبی در اینجاست. امسال برای اولین بار هزینه تولید الکتریسته خورشیدی در هند ۵۰ درصد هزینه تولید الکتریسته دیزلی هست -- ۸.۸ روپیه در مقابل ۱۷ روپیه. هزینه انرژی خورشیدی ۵۰ درصد کمتر از سال گذشته بوده است. ماه گذشته MIT مطالعه ای را منتشر کرد که نشان میدهد در پایان این دهه در قسمتهای آفتابی آمریکا الکتریسیته خورشیدی ۶ سنت در هر کیلووات ، در مقایسه با میانگین ملی 15 سنت خواهد بود.
و اگر ما فراوانی انرژی داریم فراوانی آب هم داریم. الان ما درباره جنگهای آب صحبت میکنیم. به یاد دارید وقتی که کارل سگان فضاپیمای ویاگر در سال ۱۹۹۰ به سوی زمین باز میگرداند و از زحل گذار کرد؟ یک عکس معروف دارد. به اون چه میگفتند؟ " نقطه آبی کمرنگ" به خاطر اینکه ما بر یک سیاره آبی زندگی میکنیم. ما بر سیاره ای زندگی میکنیم که ۷۰ درصد آن آب است. بله، ۹۷.۵ درصد آن آبهای شوراست، دو درصد یخ و ما برای نیم درصد آب در حال جنگ هستیم، اما امیدهای زیادی هم وجود دارد. تکنولوژیهای آنلاین که در حال ظهور است نه ۱۰ و ۲۰ سال از الان، همین حالا. نانوتکنولوژیهائی در حال به وجود آمدن است، نانو مواد.
من گفتگویی با دان کمان یکی از نوآورهای DIY امروز صبح داشتم، دوست دارم این را با شما مطرح کنم. اون این اجازه رو به من داده که این کار رو بکنم، تکنولوژی Slingshot نامیده میشود که بسیاری از شما شنیده اید ، اندازه ایی کوچک ، شبیه یخچال دارد. اون توانائی این رو دارد که هزاران لیتر آب تمیز آشامیدنی در هر روز فارغ از منبع آن که آب شور، آب آلوده یا آب فاضلاب باشد در کمتر از دو سنت در هر لیترتولید کند. رییس کوکا-کولا موافقت کرده است که هزاران واحد از این دستگاه را تست کند. اگر اون با موفقیت کار کند که من مطمئنم کار خواهد کرد کوکا-کولا اون رو در ۲۰۶ کشور دنیا بر روی این سیاره توسعه خواهد داد. این نوعی از نوآوری است که با این تکنولوژی قابل انجام شده است، آنچه که امروز موجود است.
و ما در موبایلها هم دیدیم . موجب خرسندی است، ضریب نفوذ موبایلها در جهان تا پایان ساله ۲۰۱۳ به هفتاد درصد خواهد رسید. در این باره فکر کنید، فردی از قبیله ماسایا در کنیا موبایل بهتری از پرزیدنت ریگان در ۲۵ سال قبل دارد. و با تلفن هوشمندش در گوگل به دانش و اطلاعات بیشتری از پرزیدنت کلینتون در ۱۵ ساله قبل دست خواهد یافت. در دنیایی از فراوانی اطلاعات و ارتباطات زندگی میکنیم که هیچ کس اون رو پیشبینی نمیکرده است. و بهتر از اون، چیزهائی که شما و من دهها و هزاران دلار خرج کردیم برای GPS ،ویدئو و تصویر، کتابخانه ای از کتابها و موزیک، تکنولوژیهای دارویی الان یکجا در موبایل تان دارید.
احتمالا بهترین قسمت و عالیترین سطح ان در سلامت است، در ماه گذشته برای من افتحار بود که بنیاد کواکالم که جایزه ای ۱۰ میلیون دلاری به نام تری کوردر کواکالام میباشد را اعلام کنم. ما تیمهائی رو در سراسر دنیا داریم که این تکنولوژیها رو در یک موبایلی که با آن صحبت میکنید ترکیب کنند. به خاطر این که آن دارای هوش مصنوعی است. شما میتونید در اون سرفه کنید، یک لکه خون به اون بدید. و در عوض اون بهتر از یک تیم از دکترهای تایید شده بیماری رو تشخیص میدهد. تصور کنید این وسیله در جهان در حال توسعه جهانی است که دکتری وجود ندارد، ۲۵ درصد بار بیماری ها و ۱.۳ درصد خدمات درمانی در بر میگیرد. وقتی این وسیله رشته هایی از DNA یا RNA ویروس را تشخیص نمیدهد اون CDC خوانده میشود و از شیوع در اولین مکان جلوگیری میکند.
اما در اینجا بزرگترین نیرو درباره دنیای فراوانی آمده است. من ان را رشد میلیاردی مینامم. خطهای سفید در اینجا جمعیت هستند. تقریبا از هفت میلیاردی روی زمین گذشتیم. ضمنا، بزرگترین حفاظت در مقابل انفجار جمعیت ساختن دنیای آموزش دیده و سلامت است. در ۲۰۱۰ در سال ۲۰۱۰ ما فقط کمتر از دو میلیارد نفر آنلاین داشتیم و در سال ۲۰۲۰ این رقم از دو به پنج میلیارد نفرکاربر اینترنت خواهد رسید. سه میلیارد فکر جدید که تاکنون ما چیزی از آنها نشنیده ایم و به گفتگوی جهانی وارد خواهند شد نیاز این انسانها چیست؟ چه مصرف خواهند کرد؟ چه خواستهائی دارند؟ و به جای اینکه اقتصاد از بین برود ما بزرگترین تزریق اقتصادی را خواهیم دشت. این انسانها دهها تریلیون دلار به اقتصاد جهانی تزریق خواهند کرد. و اونها سالمتر خواهند بود با استفاده از Tricorder( دستگاه چند منظوره ای برای تجزیه تحلیل اطلاعات) و بهتر تحصیل خواهند کرد با استفاده از سازمان آموزشی غیر انتفاعی کان و عینا با استفاده از چاپ سه بعدی و محاسبات بینهایت کامپیوتری و بهره ورتراز قبل باشند.
خُب افزایش سه میلیاردی ، جامعه انسانی سالم، تحصیل کرده و بارور برای ما چه در بر خواهد داشت؟ درباره صدایی که تاکنون شنیده نشده چطور. چه در مورد مردم ستمدیده، هر جائی که هستند، صداهائی که برای اولین بار شنیده میشود و عمل میکند؟ این سه میلیارد نفر چه خواهند اورد؟ این همکاری که ما هیچوقت پیشبینی نمیکردیم چگونه میتواند باشد؟ چیزی که من در X Prize آموخته ام این است که تیمهای کوچک با اشتیاق به همراه تمرکز کارهای شگفت انگیزی میتوانند انجام دهند، کارهای که شرکتها و دولتها فقط در گذشته میتوانستند انجام دهند.
اجازه بدید به داستانی که من رو بسیار هیجان زده کرده نزدیکتر بشویم. این برنامه ای است که شما ممکنه درباره اون شنیده باشد. این بازی فولدیت نامیده میشود. و از دانشگاه واشنگتن سیاتل آماده است. این بازی است که افراد میتوانند یک رشته از آمینو اسید ها در نظر بگیرند و مشخص کنند که چطور پروتئین درون آن آمیخته می شود. و چطور این عمل و ساختاررو دیکته میکند. و این در تحقیقات دارویی بسیار مهم است. و تا کنون این یک مشکل ابر کامپیوترها بوده است
و این بازی به وسیله پروفسور های دانشگاه و بقیه بازی میشده ست. به عبارتی، صدها هزار انسان به صورت آن لاین بازی میکردند. در حقیقت شناخت ماشینی بشر در ترکیب پروتئین ها بسیار بهتر از بهترین کامپیوترها کار میکند. و وقتی این اشخاص آمدند و نگاه کردند که چه کسی بهترین پروةئن فولدر در جهان در این بازی است اون پروفسوری ازMIT نبود، اون یه دانشجویی ازCalTech نبود اون شخصی بود از انگلستان، از منچستر، خانومی که در طول روز دستیار اجرائی در یک کلینیک بیماران معلول بود و در شب یکی از بهترین ترکیب کننده های پروتئین ها بود.
خانومها و آقایان آنچه که اطمینان عظیمی به من در خصوص آینده میدهد در حقیقت این است که ما اکنون به عنوان فردی بسیار توانمند تر برای مواجهه با چالشهای این سیاره هستیم. ما ابزارهای داریم با تکنولوژی نمائی. ما اشتیاق نوآوران DIY داریم. ما سرمایه تکنولوژیستهای بشردوست را داریم. ما سه بیلیون میلیارد ذهن جدید داریم که به صورت آن لاین برای همکاری با ما برای حل مسائل بزرگ میایند ، برای انجام کارهای که باید انجام دهیم. ما در حال زندگی در دهه ای شگفت انگیزی هستیم.
ممنون
(تشویق)