هانس رولینگ در باره رشد جمعیت
متن سخنرانی :
من هنوز روزی رو در مدرسه بیاد می آورم وقتی که معلم به ما گفت که جمعیت دنیا به سه میلیارد نفر خواهد رسید. و این در سال ۱۹۶۰ بود. و من اکنون می خواهم در این باره صحبت کنم که جمعیت دنیا از آن سال چطور تغییر کرده و در آینده چه خواهد شد. اما از فناوری دیجیتال استفاده نخواهم کرد به اون شکلی که در پنج سخنرانی اولم در TED کرده ام. به جای اون، من پیشرفت کرده ام. و من امروز راه اندازی می کنم یک فناوری جدید آنالوگ رو که از" ایکیا IKEA" برداشتم: این جعبه.این جعبه یک میلیارد نفر رو شامل می شه. و معلم به ما گفت که دنیای صنعتی، ۱۹۶۰ یک میلیارد نفر جمعیت دارد. در دنیای در حال توسعه، اون گفت، آنجا دو میلیارد نفر هستند. و آنها جدا زندگی می کنند. یک شکاف بزرگی بود بین این یک میلیارد در دنیای صنعتی و این دو میلیارد در دنیای در حال توسعه. در دنیای صنعتی، مردم سالم بودند، تحصیل کرده، ثروتمند، و خانواده های کوچکی داشتند. و آرزویشان این بود که یک ماشین بخرند. و در ۱۹۶۰ همه در سوئد پس انداز می کردند که بتونن یک ولوو مثل این بخرند. این سطح اقتصادی بود که سوئد در آن بود. اما در تضاد با این، در دنیای در حال توسعه، با فاصله زیاد، آرزوی این خانواده متوسط آنجا این بود که غذای روزش را داشته باشد. و پس انداز می کردند تا بتوانند يك جفت كفش بخرند. یک شکاف عظیم در دنیا وجود داشت وقتی من بزرگ می شدم. و این شکاف بین غرب و بقیه یک ذهنیت را در دنیا درست کرده بود که ما همچنان در زبان از آن استفاده می کنیم وقتی در باره « غرب » صحبت می کنیم و « دنیای در حال توسعه ». اما دنیا تغییر کرده است، و وقت آن رسیده که آن ذهنیت را به روز کنیم و آن طبقه بندی دنیا را، و آن را به شکلی که اکنون هست بفهمیم.
و این چیزیست که می خواهم به شما نشان بدهم. چون از ۱۹۶۰، اتفاقی که در دنیا افتاده تا ۲۰۱۰ این است که به شکل حیرت آور چهار میلیارد نفر به جمعیت این دنیا اضافه شده. فقط نگاه کنید چقدر. جمعیت دنیا دو برابر شده از وقتی که من مدرسه می رفتم. و البته، در غرب رشد اقتصادی بوده است. بسیاری از شرکت ها باعث رشد اقتصاد شده اند، پس جامعیت غرب به اینجا حرکت کردند. و حالا آنها آرزوشان نه تنها داشتن یک اتومبیله حالا آنها می خوان تعطیلات را در یک جای خیلی دور سپری کنند و آنها می خواهند پرواز کنند. پس این جایی است که آنها امروز هستند. و موفق ترین کشورهای در حال توسعه، آنها حرکت کردند، می دونین. و تبدیل به اقتصاد های در حال شکوفایی شده اند، ما به اونا می گیم. و آنها حالا دارن اتومبیل می خرن. و اتفاقی که یک ماه پیش افتاد این بود که یک شرکت چینی، گیلی، اونها ولوو رو خریدن و بالاخره سوئدی ها فهمیدن که در دنیا اتفاق بزرگی افتاده (خنده)
پس اونا اونجا هستند. و تراژدی این است که این دو میلیارد اضافی که این جا هستند هنوز در تلاش برای غذا وکفش هستند، اونها همچنان همان اندازه فقیر هستند که ۵۰ سال پیش بودند. چیز جدید اینه که ما بزرگترین توده میلیاردی رو ، این سه میلیارد رو اینجا داریم که دارند تبدیل به اقتصاد های در حال پیشرفت می شوند، چون که اونها خیلی سلامتند و نسبتا خوب تحصیل کرده، و اونها دو یا سه بچه دارند به ازای هر مادر، همانطور که اون ثروتمندان دارند. و آرزویشان حالا البته که خریدن یک دوچرخه است، و بعد اونها یک موتورسیکلت خواهند خواست. اما این دنیایی است که ما امروز داریم. دیگر هیچ شکافی نیست. اما فاصله بین فقیر ترین اینجا، این فقیر ترین، تا این پولدار ترین، بیشتر از همیشه است. اما یک دنیای پیوسته است از راه رفتن تا دوچرخه سواری رانندگی تا پرواز کردن مردم در هر سطحی وجود دارند. و بیشتر مردم جایی در این میان هستند. این دنیای جدیدی است که ما امروز داریم در ۲۰۱۰
و در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد؟ خب، من می خواهم بروم به ۲۰۵۰. من به تازگی شانگهای بودم. و به آنچه که در چین اتفاق می افتد گوش دادم. و کاملا معلومه که اونها رشد خواهند کرد، همانطور که ژاپن رسید. همه پیشبینی ها میگویند که رشد این یک میلیارد تنها یک تا دو یا سه درصد خواهد بود. اما این دومی رشدی هفت، هشت درصدی خواهد داشت و آنها اینجا خواهند نشست. آنها شروع به پرواز خواهند کرد. و اینها کشور های با درآمد کم یا متوسط، کشور های با درآمد رو به افزایش، آنها هم از نظر اقتصادی پیشرفت خواهند کرد. و اگر اما فقط اگر، ما بر روی فناوری های درست سبز( مناسب محیط زیست) سرمایه گذاری کنیم - که از تغییرات شدید اقلیمی جلوگیری کنیم، و انرژی همچنان به نسبت ارزان باشد - در این صورت آنها به اینجا خواهند آمد. و شروع خواهند کرد به خرید اتومبیل های برقی. این آن چیزی است که ما آنجا خواهیم یافت.
اما چه بر سر فقیر ترین دو میلیارد خواهد آمد؟ دو میلیارد فقیر ترین در اینجا چه خواهند شد؟ آیا حرکت خواهند کرد؟ خب، اینجا افزایش جمعیت خواهیم داشت چون اونجا در کشور های در حال رشد ما دو تا سه بچه به ازای هر مادر داریم، کنترل جمعیت به شکل گسترده استفاده شده، و رشد جمعیت به پایان می رسد. اما اینجا در بین فقیر ترین، جمعیت در حال افزایش است. پس این فقیرترین دو میلیارد در دو دهه آینده، به سه میلیارد افزایش خواهند یافت. و پس از آن به چهار میلیار افزایش می یابند. هیچ چیز نیست - بجز یک چیزی مثل جنگ هسته ای که بتواند جلوی اتفاق افتادن این رشد رو بگیرد. چون ما در حال حاضر در روند این رشد هستیم. اما اگر، و تنها اگر، این فقیر ترین از فقر خارج بشوند، تحصیل کنند، نسبت مرگ و میر کودکانشان کم شود، بتوانند دوچرخه بخرند و تلفن همراه داشته باشند و بیایند اینجا زندگی کنند، آن وقت رشد جمعیت متوقف خواهد شد در ۲۰۵۰. ما نمی توانیم مردمی در این سطح داشته باشیم که به دنبال غذا و کفش هستند، چون در آن صورت رشد جمعیت ادامه پیدا خواهد کرد.
و اجازه بدهید به شما نشان بدهم که چرا با برگشتن به زمان قدیم فناوری دیجیتال. اینجا من روی تصویر دارم حباب های کشورهای من. هر حباب یک کشوره. اندازه آن مقدار جمعیته. رنگ نشان دهنده قاره است. زرد آمریکاست، آبی تیره آفریقاست، قهوه ای اروپا، سبز خاورمیانه است، و آبی روشن آسیای جنوبی ست. این هند و چین است. اندازه جمعیته. اینجا من نسبت بچه به مادر رو دارم، دو بچه، چهار بچه، شش بچه، هشت بچه - خانواده های بزرگ در مقابل خانواده های کوچک. سال ۱۹۶۰. و این پایین نسبت مرگ و میر بچه، درصد زنده ماندن بچه ها در کودکی تا به مدرسه بروند. ۶۰ درصد، ۷۰ درصد، ۸۰ درصد، ۹۰، و درنهایت تقریبا"۱۰۰ درصد، همانطور که امروز داریم در این ثروتمند ترین و سالم ترین کشورها. اما نگاه کنید، این دنیایی است که معلم من در سال ۱۹۶۰ درباره اش صحبت می کرد. یک میلیارد دنیای غرب اینجا، مرگ و میر پایین کودکان ، خانواده های کوچک. و همه بقیه، رنگین کمان کشور های در حال توسعه، با خانواده های بسیار بزرگ و مرگ و میر کودکان بالا.
چه اتفاقی افتاده؟ من دنیا رو شروع می کنم. راه می افتیم. می توانید ببینید که با گذشت سالها مرگ و میر کودکان کم می شه؟ اونها صابون ، بهداشت، تحصیل، واکسیناسیون و پنسیلین بدست میآورند. و برنامه ریزی خانواده. اندازه خانواده کم می شه. وقتی که اونها به ۹۰ درصد زنده ماندن کودکان می رسند آن وقت خانواده ها کوچک می شوند. و بیشتر کشور های عربی در خاور میانه میان پایین اینجا به خانواده های کوچک. نگاه کنید، بنگلادش به هند می رسد. همه اقتصادهای در حال رشد در این دنیا به دنیای غرب می پیوندند با نسبت مرگ ومیر کودکان خانواده کم جمعیت. اما همچنان ما این فقیرترین میلیارد رو داریم. می توانید این فقیرترین میلیارد رو ببینین اون دو جعبه که من اونجا داشتم؟ آنها همچنان این بالا هستند. و آنها همچنان نسبت زنده ماندن کودکان تنها ۷۰ تا ۸۰ درصد دارند، به این معنی که اگر شش بچه بدنیا بیاورید، حداقل چهار بچه زنده خواهد ماند برای نسل بعد. و جمعیت در یک نسل دوبرابر خواهد شد.
پس تنها راه واقعا متوقف کردن رشد جمعیت بالا بردن نسبت زنده ماندن کودکان است تا ۹۰ درصد. به همين دليل سرمايه گذارى بنياد گيتس UNICEF و بنياد هاى كمك رسانى" یونیسف"-صندوق کودکان سازمان ملل متحد به همراه دولتهاى كشورهاى فقير بسيار خوب است چون آنها در واقع به ما كمك ميكنند تا به یک جمعيت پايدار در دنيا برسیم. مي توانيم روى نه ميليارد توقف كنيم اگر كه رفتار درست را انجام دهيم. زنده ماندن كودكان رفتار سبز(مناسب محیط زیست) جديد است. تنها با زنده ماندن كودكان است كه مى توانيم رشد جمعيت را متوقف كنيم و آيا خواهد شد؟ خب، من آدم خوشبينى نسيتم همان طور كه آدم بدبينى نيستم. من يك امكان گراى جدى هستم. اين يك تقسيم بندى جديد است جايى كه احساسات را كنار مى گذاريم، و با دنيا تحليلگرايانه برخورد مى كنيم. اين انجام شدنى است. مي توانيم سهم بيشترى از دنيا داشته باشيم با فناورى سبز( مناسب محیط زیست) و با سرمايگزارى براى از بين بردم فقر و با مديريت جهانى، دنيا مى تواند مانند اين بشود.
و به موقعيت غرب قديم نگاه كنيد. بياد بياريد وقتى كه اين جعبه آبى تنها بود، دنيا را به پيش مى برد و زندگى خودش را مى كرد. اين ديگر پيش نخواهد آمد. نقش غرب قديمى در اين دنياى جديد اين است كه بخشى از زيربناى دنياى مدرن باشد نه بيشتر و نه كمتر اما اين نقش بسيار مهمى است خوب انجامش بديد و به آن عادت كنيد.
بسيار سپاسگزارم
( تشويق )